JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
ASKERİ KISALTMALARIN AÇILIMLARI VE ANLAMLARI
ASKERİ KISALTMALARIN AÇILIMLARI VE ANLAMLARI
Kısaltma Açılımı ve Anlamı A Alay Açvş Astçavuş ADESTİM Atış Destek Timi Akd. Akademi Alb. Albay Arç. Araç As. Asker, Askeri, Askerlik As. İz. Askeri İnzibat ASAL Askeralma Dairesi Başkanlığı Asb. Astsubay Astsb. Astsubay Asyş. Asayiş Atğm. Asteğmen Atş. Ataşelik Bçvş. Başçavuş BDH Barışı Destekleme Harekatları BHHM Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Bkm. Bakım Bl. Bölük Bnb. Binbaşı Böl. veya Blg. Bölge Brl. Birlik Brş. Barış BS Bilgi Sistemleri Bşk. veya Bşk.lığı Başkan, Başkanlığı Bt. Batarya Cph. Cephane Çek. Çekili (çekilebilen) ÇNRA Çok Namlulu Roket Atar Çvş. Çavuş D/DS Direkt Destek Değ. Değerlendirme Dent. Denetleme Des. Destek Dz. Kuv. Deniz Kuvvetleri Dz. Kuv. K. veya Dz.K.K.lığı Deniz Kuvvetleri Komutanı, Komutanlığı EDOK Eğitim ve Doktrin Eğt. Eğitim EH Elektronik Harp EM Eğitim Merkezi Emn. Emniyet Erb. Erbaş EYP El Yapımı Patlayıcı Fz. Füze G/M Genel Maksat GATA Gülhane Askeri Tıp Akademisi Gen. General Gn. Genel Gnkur. Genelkurmay GNPP Genelkurmay Plan Prensipler Gör. Görev Gr. Grup Güv. Güvenlik Gzn. Gazino HA Harp Akademisi Hav. Havan Hd. Hudut Hdf. Hedef Hf. Hafif HHO Hava Harp Okulu Hiz. Hizmet Hlkp. Helikopter HO Harp Okulu Hrk. Harekat Hrp. Harp Hv. Hava Hv. Kuv. Hava Kuvvetleri Hv. Kuv. K. veya Hv.K.K.lığı Hava Kuvvetleri Komutanı, Komutanlığı Hv. Svn. Hava Savunma Hvcl. Havacılık İHA İnsansız Hava Aracı İKK İstihbarata Karşı Koyma İkm. İkmal İrt. İrtibat İrt. İrtibat İs. İstihkam İsth. İstihbarat İşi. İşleri İz. İnzibat J Jandarma JGK veya J.Gn.K.lığı Jandarma Genel Komutanı veya Komutanlığı JÖH Jandarma Özel Harekat K, K.lığı Komutan, Komutanlığı K/M Kundağı Motorlu Kad. Kademe Kd. Kıdem, Kıdemli Kh. Karargah KHO Kara Harp Okulu KKK veya K.K.K.lığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kom. Komuta Komd. Komando Kont. Kontrol Koor. Koordinasyon Kor. Kolordu Kora. Koramiral Korg. Korgeneral Kr. Kara Krk. Karakol Krm. Koruma Ks. Kısım Kşf. Keşif Kt. Kıta
Kısaltma Açılımı ve Anlamı KTBK Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri KTKA Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı Kur. Kurmay Kur. Bşk. Kurmay Başkanı, Başkanlığı Kuv. Kuvvet, Kuvvetler Loj. Lojistik Lv. Levazım Mbl. Mobil MEBS Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri Mhf. Muhafız Mknz. Mekanize Mlz. Malzeme Mot. Motorize Mrk. Merkez Mrşl. Mareşal MSB Milli Savunma Bakanlığı Mu. Muhabere Müht. Mühimmat Müş. Müşterek Myd. Meydan Myn. Mayın Nak. Nakliye Nö. Nöbet, Nöbetçi Nö. Sb. Nöbetçi Subay Ob. Obüs Okl. Okulu Onb. Onbaşı Onr. Onarım Or. Ordu Ora. Oramiral Ord. Ordu Donatım Org. Orgeneral OYAK Ordu Yardımlaşma Kurumu Öğt. Öğretim Öz. Özel ÖZKUV Özel Kuvvetler P. Piyade Per. Personel Pl. Plan Plt. Pilot Prj. Proje Prnsp. Prensipler Rd. Radar S/S Seyrüsefer Sağ. Sağlık SAİ Sivil Asker İşbirliği SALT Stratejik Silahların Sınırlandırılması Görüşmeleri SAS Su Altı Savunma (Komandoları) SAT Su Altı Taarruz (Komandoları) Sb. Subay SGK veya S.G.K.lığı Sahil Güvenlik Komutanlığı Shh. Sıhhiye Shr. Sahra SİHA Silahlı İnsansız Hava Aracı Sis. Sistem Slh. Silah Smlt. Simülatör Snf. Sınıflandırma Svn. Savunma Svş. Savaş Ş. Şube Taar. Taarruz Tak. Taktik TASMUS Taktik Saha Muhabere Sistemleri Tatb. Tatbikat Tb. Tabur Tbp. Tabip Tek. Teknik TGK Tabur Görev Kuvveti Tğm. Teğmen Tk. Takım Tkr. Tekerlekli Tlmg. Talimgah Tml. Temel Tnk. Tank Tnkr. Tanker Top. Topçu TOW Bir anti-tank roketi türü. TSK Türk Silahlı Kuvvetleri Tug. Tugay Tuğa. Tuğamiral Tuğg. Tuğgeneral Tüm. Tümen Tüma. Tümamiral Tümg. Tümgeneral Tyn. Tayin Uç. Uçak Uçs. Uçaksavar Ulş. Ulaştırma Uz. Çvş. Uzman Çavuş Uzm. Uzman Üçvş. Üstçavuş Ütğm. Üsteğmen YAŞ Yüksek Askeri Şura Yb. Yarbay Ybşk. Yarbaşkanlığı Yd. Sb. Yedek subay Ynt. Yönetim Yrd. Yardımcı Yzb. Yüzbaşı Zh. Zırhlı ZMA Zırhlı Muharebe Aracı
Moderatör tarafında düzenlendi: 25 Şub 2022
Askeri kısaltmalar ile ilgili bilgilendirme konusu, Google'da oldukça iyi yer edinmiş gözüküyor. Tebrikler.